Fit ciasta

fit ciasta - 4 proste przepisy

Słodycze mogą być zdrowe, smaczne i łatwe do przygotowania! Fit ciasta to świetna opcja dla tych, którzy szukają przepisów opartych na naturalnych składnikach. To prosty sposób na urozmaicenie codziennego menu, który sprawdzi się zarówno jako deser, jak i dodatek do popołudniowej kawy.

Ciasto kokosowe

Ciasto kokosowe rafaello - przepisy na fit ciasta

Spód ciasta:

  • szklanka płatków kukurydzianych
  • pół szklanki orzechów ziemnych
  • pół szklanki orzechów laskowych
  • 2 łyżki miodu
  • 1,5 łyżki masła orzechowego

I warstwa:

  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 150 g skyru naturalnego
  • 2 łyżki miodu
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody

II warstwa

  • 300 g skyru naturalnego
  • pół szklanki wiórek kokosowych
  • 3-4 łyżki ksylitolu/cukru

Jak wykonać to ciasto?

  1. Płatki kukurydziane kruszymy, orzechy drobno siekamy, wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy z miodem i masłem orzechowym. Wykładamy do foremki (średnica 22 cm) i wstawiamy do lodówki.
  2. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i ostudzamy. Następnie miksujemy wszystkie składniki z I warstwy. Schładzamy, a gdy masa będzie tężała wykładamy na gotowy spód.
  3. Wiórki prażymy na suchej patelni i mieszamy z resztą składników z II warstwy. Wykładamy na ciasto. Dodatkowo górę możemy posypać wiórkami i migdałami.

Wskazówki

  • Najlepiej użyć mleczka kokosowego z kartonika o trochę gęstszej konsystencji. Ze zwykłym mleczkiem z puszki ciasto dłużej tężeje.
  • Można użyć dowolnej substancji słodzącej tj. ksylitol/erytrol/cukier/miód…

Ciasto malinowe na orzechowym spodzie

Poznaj składniki tego fit ciasta

spód:

  • pół szklanki orzeszków ziemnych
  • szklanka pestek słonecznika
  • 6 łyżek sezamu
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki miodu

I warstwa

  • 4x150g skyru naturalnego
  • 5-6 łyżek ksylitolu
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

II warstwa

  • 300g skyru malinowego
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

Góra

  • maliny
  • galaretka
Ciasto malinowe na orzechowym spodzie - przepisy na fit ciasta

Wykonanie:

  1. Orzeszki ziemne i słonecznik drobno siekamy. Łączymy wszystkie składniki przygotowane na spód ciasta. Wykładamy do foremki (średnica 22 cm) i wkładamy do lodówki.
  2. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i lekko ostudzamy. Następnie miksujemy wszystkie składniki z I warstwy i wykładamy na gotowy spód. Odkładamy do lodówki do stężenia.
  3. Ze składnikami z drugiej warstwy robimy wszystko dokładnie jak poprzednio.
  4. Układamy na ciasto maliny i zalewamy tężejącą galaretką. Schładzamy.

Wskazówka:

  • Można użyć dowolnej substancji słodzącej tj. ksylitol/erytrol/cukier/miód…

FIT CIASTO CZEKOLADOWE

Fit ciasto czekoladowe - przepisy na fit ciasta

Spód:

  • 1 szklanka orzechów laskowych
  • pół szklanki orzechów ziemnych
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki miodu

I warstwa

  • 4x150g skyru waniliowego
  • 7 łyżek kakao
  • 7 łyżek ksylitolu
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

II warstwa

  • 3x150g skyru naturalnego
  • 5-6 łyżek ksylitolu
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

III warstwa

  • pół szklanki mleka
  • 125g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki żelatyny

Wykonanie tego fit ciasta:

  1. Orzechy drobno siekamy. Łączymy w misce wszystkie składniki. Wykładamy do foremki (średnica 22cm) i wkładamy do lodówki.
  2. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i lekko ostudzamy. Następnie miksujemy wszystkie składnik z I warstwy na gładką konsystencję i wykładamy na gotowy spód. Odkładamy do lodówki do stężenia.
  3. II warstwę przygotowujemy dokładnie tak samo jak poprzednią.
  4. Mleko podgrzewamy na małym ogniu, wrzucamy pokruszoną czekoladę i rozpuszczamy ją. Możemy dosłodzić wedle uznania. Dodajemy żelatynę i mieszamy całość. Schładzamy i wylewamy na ciasto. Wkładamy do lodówki.

Wskazówki:

  • Najlepiej wybrać kakao ciemne, niesłodzone.
  • Można użyć dowolnej substancji słodzącej tj. ksylitol/erytrol/cukier/miód…

Kremowe ciasto z borówkami

Czego potrzebujesz do takiego fit ciasta?

spód:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 2,5 łyżki ksylitolu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 jajka
  • pół szklanki wody
  • 4 łyżki oleju
  • 2 banany

I Warstwa

  • 250g mascarpone
  • 150g skyru naturalnego
  • 5-6 łyżek ksylitolu
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

II Warstwa

  • 3x150g skyru porzeczkowego
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

góra

  • borówki
Kremowe ciasto z borówkami - przepisy na fit ciasta

Jak wykonać?

  1. W misce łączymy wszystkie suche składniki. Następnie dodajemy jajka, wodę, olej i rozgniecione widelcem banany. Mieszamy. Wykładamy do foremki (średnica 22 cm). Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180°C.
  2. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i ostudzamy. Następnie miksujemy wszystkie składniki I warstwy i wykładamy na gotowy spód. Okładamy do lodówki do stężenia.
  3. II warstwę przygotowujemy tak samo jak poprzednią.
  4. Układamy na ciasto borówki. Schładzamy.

Wskazówki:

  • Krem wykładamy na ciasto bananowe dopiero po dokładnym wystudzeniu ciasta.
  • Można użyć dowolnej substancji słodzącej tj. ksylitol/erytrol/cukier/miód…

Podsumowanie

Zdrowe słodkości wcale nie muszą być skomplikowane! Fit ciasta to proste przepisy, które możesz dostosować do swoich potrzeb i preferencji. Wprowadź odrobinę kreatywności do swojej kuchni i ciesz się deserami, które są jednocześnie pyszne i pożywne.

Chcesz więcej inspiracji? Zajrzyj na nasz Instagram!

Shopping Cart
Scroll to Top